Maty wygłuszające do drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10986
    • Fiat

a więc 2/3 jednych drzwi zrobione w fiacie scudo '98 taśmą dekarską plus nakładałem klej uniwersalny, tak na wszelki wypadek, ale on był w zasadzie niepotrzebny. Dlaczego 2/3? bo ułamałem niechcący dwa zaczepy zdejmując osłonę plastikową i nie mogę teraz dobrze założyć. Gdzie to mogę kupić? ASO fiata pewnie tylko?
    szybkie wnioski -
    1. taśma faktycznie troszeczkę się brudzi (ale nie ma tragedii, myślałem, że gorzej)
    2. szybko i fajnie wulkanizuje się z podłożem
    3. u mnie się okazało oprócz braku wytłumienia za trzaski odpowiedzialny był fabryczny ala steropian obecny za głośnikiem...drzwi nie robiły za rezonator...tylko wszystko przez ten styropian przenosiło się na plastiki. Styropian oczywiście usunąłem
    4. generalnie z drzwi scudowych za wiele normalymi metodami nie można wyciągnąć ( to coś ala drzwi w OI - słaby bas wynikający z konstrukcji). Poza tym trudne dojście przez małe otwory
    5. podłączyłem na próbę głośnik i uważam, że efekt został osiągnięty bardzo dobrze...nie grają już plastiki w około, tylko sam głośnik, porównując zrobione w 2/3 prawe i nie zrobione jeszcze lewe drzwi jest znacząca różnica w barwie dźwięku na korzyść zrobionych, bas jest lepszy (przede wszystkim słychać wyrazistą różnicę wysokie i niskie, bo przez ten styropian oryginalny wcześniej było z tym gorzej znacznie, i nic w około nie trzeszczy)
    6. taśmę zamontowałem tak, żeby nie kolidowała z żadnymi mechanizmami, a tam gdzie nie było sensu jej już pchać, uzupełniłem zbrojoną taśmą klejącą.
    Mam nadzieję, że to wszytko poprostu będzie się dobrze trzymało, bo efekt jest właściwy
    oczywiście w droższym aucie pewnie bym zastosował maty profesjonalne, ale jak ktoś chce tanio w tanim aucie, to myślę (przynajmniej narazie), że wcale to nie jest zła metoda :wink:

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Zamieszczone przez sew1981
      drzwi w OI - słaby bas wynikający z konstrukcji
      rozbawiłeś mnie do łez :diabelski_usmiech
      jeśli już - to nie z konstrukcji, tylko z folii za głośnikiem ograniczającą przestrzeń w jakiej miały grać woofery
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• sew1981
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10986
        • Fiat

Nexus6, będąc dokładnym - 1. a folia w drzwiach za głośnikiem to nie element konstukcji? Bo nie wszystkie auta to mają, w scudo jest podobnie....bo też występuje styropian. 2. "kubatura" i struktura drzwi też ma wpływ na dźwięk, poza tą folią oczywiście....w OI jest z tym gorzej niż w OII moim zdaniem 3. w OI wchodzą przez blaszany element, który należy odgiąć i przez konstrukcje głośniki z niedużym "koszem", więc konsktrukcja drzwi nie jest za przychylna wcale

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

sew1981, akurat O I ma jedna z prostszych i przyjemniejszych w aplikacji konstrukcji drzwi, jeżeli uważasz problem konstrukcyjny w podgięciu kawałka blachy i zmianie panela to nie podchodz do drzwi w autach takich marek jak seat, bmw czy audi bo możesz zawału dostać.

W porownaniu do O2 w O 1 można dużo mniejszym nakładem sił i środków osiągnąć "dobre" granie,
          co z tego że w O2 konstrukcja drzwi jest zamknieta blacha, skoro woofer gra w tylek.

Wiec nie demonizowalbym naprawde DROBNYCH utrudnien i nie rozdmuchiwalbym ich do rangi problemu.

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

Nexus6, to prawda umiejscowienie woofera w OII jest do dupy bardziej niż w OI,aczkolwiek nie wiem czemu te blachy występują w wymienionych przez Ciebie autach, to ogranicza montaż, nie wzpomnę o tym styropianie (folii w wypadku OI), może ma oddzielać od ewentualnej wilgoci z drzwi? Ale przez to brzmienie czegokolwiek to kupa wielka.
            Zamówiłem dziś te "spinki" w ASO fiata, nie ma tragedii 10 szt. kosztuje 18 zł.

[ Dodano: Pią 11 Maj, 12 16:27 ]
            drugie drzwi zrobione, gra o wiele lepiej całość, nie latają plastiki, głębszy dźwięk dużo
            Ale teraz cholirka radio przestało wydalać - albo zimny lut, albo coś z masą nie hallo - muszę looknąc, bo na powerze "przysiada"
            Koszt roboty - taśma dekarska - 67 zł, klej uniwersalny x2 - 14 zł, taśma zbrojona - 7 zł, spinki z ASO do drzwi - 18 zł = 106 zł + 4 h roboty. Jak ktoś ma starsze auto i nie chce wydawać dużo kasy myślę, że to dobry sposób na poprawienie drzwi. Zobaczymy jak trwałość, ale przyklejałem dokładnie :wink:
            co do ewentualnego zepsucia radio wieczorem sprawdziłem dokładnie - to się przegrzewa na jednej płytce Dash Berlina powyżej pewnej glośności, za dużo basu na niej jest i za głośno daje czadu, więc poprostu czujnik pewnie odcina. reszta płyt działą gra ok. za dobre głośniki i za słabe radio, ale do pewnej głośności działa bardzo przyzwoicie i do przyzwoitego słuchania wystarczy

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4317
              • Mercedes-Benz

A co można zrobić w 02 żeby przy nie zbyt dużym nakładzie poprawić troszkę brzmienie :?:
              Daniel

Komentarz

• sew1981
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10986
                • Fiat

lilo, wytłumienie plus głośniki lepsze :wink:

Komentarz

• lilo
                  RS
                  • 2006
                  • 4317
                  • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez sew1981
                  głośniki lepsze
                  Myślałem raczej o dołożeniu jakiś głośniczków żeby brzmienie było bardziej czyste , wygłuszenie owszem swoją drogą .
                  Daniel

Komentarz

• sew1981
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2009
                    • 10986
                    • Fiat

lilo, tzn gdzie chcesz dołożyć? lepiej wymienić kompletny przód i wytłumić (tzn zestaw odseparowany wofer i gwizdek zapakować jakiś lepszy niż seria)

Komentarz

• lilo
                      RS
                      • 2006
                      • 4317
                      • Mercedes-Benz

sew1981, kiedyś byłem się pytać o lepsze głośniki w sklepie z takim sprzętem to gość mi powiedział że skoro mam ori to nic lepszego nie dostanę :roll:

A na głośniki mam miejsce w przednich drzwiach koło rączki
                      Daniel

Komentarz

• sew1981
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2009
                        • 10986
                        • Fiat

lilo, to głupoty powiedział

Komentarz

• fan
                          Elegance
                          • 2009
                          • 760

Zamieszczone przez lilo
                          sew1981, kiedyś byłem się pytać o lepsze głośniki w sklepie z takim sprzętem to gość mi powiedział że skoro mam ori to nic lepszego nie dostanę :roll:
                          Jest raczej odwrotnie,ciezko dostac cos gorszego. :szeroki_usmiech
                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• sew1981
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10986
                            • Fiat

fan, dokładnie

Komentarz

• Subaru
                              Rider
                              • 2005
                              • 640

Czy pozaklejanie otworów technologicznych + dystanse mdf dadzą poprawę? Nie bardzo chcę rozbierać całe drzwi, łącznie z wyjęciem szyby, a wydaje mi się że zamknięcie komory powinno polepszyć bas z drzwi
                              Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• sew1981
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2009
                                • 10986
                                • Fiat

Subaru, a to w SI trzeba szybę wyciągać żeby drzwi wytłumić od środka? warto od strony zewnętrznej gdzie się da chociaż wytłumić te drzwi, a później od wewnętrznej pod tapicerką. Przecież i tak musisz ją zdjąć

Komentarz

• Subaru
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 640

Tapicerkę zdjąć to nie problem. Dlatego chcę pozaklejać otwory i obkleić tą blachę od zewnątrz. Ale żeby ją odkręcić i obkleić drzwi od środka, to trzeba wyjąć szybę i zdemontować zamek w drzwiach (wyczytałem takiego tutka dla Paska B5) i trochę się tego boję dlatego chcę spróbować zrobić jak pisałem powyżej

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

mam pytanko
                                    - a co robicie z głośnikami w tylnych drzwiach, zostawiacie, wymieniacie, zaklejacie dziury po?
                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Subaru
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 640

Tylne głośniki to zazwyczaj zostają seryjne. Główny nacisk należy położyć na przedni zestaw + prawidłowy montaż tweeterów. Ja obecnie przerabiam swoje trójkąty lusterek, żeby prawidłowo i pod odpowiednim kątem zamontować gwizdek, aby nie grał w szybę.

Komentarz

• sew1981
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10986
                                        • Fiat

Subaru, aha, rozumiem. Myślę, że lepiej byłoby rozebrać, ale i takie coś na pewno coś da jak zrobisz

Komentarz

• Subaru
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 640

A obklejac twardymi APP czy szarpnac sie na STP? Zaznaczam ze bedzie to robione od zewnatrz. Nexus pisal w jakims poscie zeby pakowac te twarde po zewnetrznej stronie. No ale z kolei STP beda lepsze jakosciowo...

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

Subaru, warto szarpnac sie na STP.

Komentarz

• Subaru
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 640

Nexus6, I jak polecę tylko zewnętrzną część to będzie zauważalna poprawa? Chodzi mi o bas, bo z głośników nie ma go prawie wcale.

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Subaru
                                                Nexus6, I jak polecę tylko zewnętrzną część to będzie zauważalna poprawa? Chodzi mi o bas, bo z głośników nie ma go prawie wcale.
                                                blache zamykajaca konstrukcje drzwi tez oklej - zlikwidujesz rezonans blachy oraz usztywnisz ją, w konsekwencji powinien pojawic sie bas (zakladam ze glosniki masz juz na panelach z mdf'u, a nie na plastikach).

Komentarz

• Subaru
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 640

Będą na panelach, bo wkładam Rainbowy

Jak będę oklejać tą blachę to trzeba to robić bardzo szczelnie? Jeden kawałek ma zachodzić na drugi?

Za głośnikiem (od wewnątrz) też kawałek wykleić? Bo przez tą dziurę dam radę przełożyć kawałek maty

Komentarz

• kalasz
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 4

Relacja z PRZED i PO wytłumieniu drzwi. Zapraszam do oglądania!
                                                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bfd70oxRh_I[/youtube]

Komentarz

Pracuję...